Een buitenmuur schilderen vraagt de juiste voorbereiding

Een buitenmuur schilderen vraagt de juiste voorbereiding

Ben je de traditionele baksteenkleur van je huis beu? Je geeft je huis en hele nieuwe look als je de buitenmuren in een passende kleur schildert. Als dan ook nog de ramen en de deuren in een contrasterende kleur verft, dan heb je met een beperkte investering plots een heel nieuw huis. Een likje verf op je muren is niet alleen mooi, het zorgt ook voor de nodige bescherming tegen de invloed van regen en zonlicht.

Buitenmuren schilderen mag dan misschien niet eenvoudig lijken, als je de juiste instructies volgt en vooral kwalitatief hoogstaande producten gebruikt, lukt het best!

De voorbereiding

Alles begint met een degelijke inspectie van de ondergrond. Zijn er loszittende voegen, werd de muur ooit reeds geschilderd en zo ja, wat is de staat van dit oude schilderwerk? Zijn de muren voldoende droog? Hebben de muren last van poederende lagen, algen- of mosvorming of salpeteruitslag (witte poeder op muren, vooral bij nieuwbouw). Heel wat vragen die je moet beantwoorden, maar waar we je graag bij helpen.

Klik op de vraag en je komt meteen uit bij het passende antwoord.

Wat doe ik met loszittende voegen?

Wat doe ik met afbladderende oude verflagen?

Wat doe ik met een poederende ondergrond?

Wat doe ik met algen- of mosvorming?

Wat doe ik met salpeteruitslag?

Wat doe ik met vochtige muren?

Je weet nu hoe het met de ondergrond zit of hoe je het specifieke probleem kan aanpakken. Je kan nu de afwerking kiezen. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden. Transparant - zodat je de baksteenkleur en -structuur blijft zien - een gewone muurverf in een rustgevende kleur of een extra matte kaleiverf.

Een nieuwe muur in baksteen schilderen met een gewone muurverf

Heb je al eens gezien hoeveel water een metser verwerkt in zijn metselspecie? Dat vocht zoekt zich een weg in de baksteen. Hierdoor duurt het – in normale omstandigheden – ongeveer één jaar voor een nieuwe bakstenen muur voldoende droog is en je ze mag overschilderen.

Voldoende geduld gehad? Je kan nu eindelijk starten. Borstel de muur met een staalborstel en ontstof ze met een zachte borstel. Je kan nu een fixeermiddel aanbrengen. Hierdoor vermijd je dat alle verf wordt opgeslorpt door de baksteen. Bovendien zorg je voor een optimale hechting. Je kan hiervoor Sigmafix Universal of Levis Fixpaint gebruiken. Dit zijn kleurloze producten die je aanbrengt met een blokvormige brede borstel. Laat deze fixeerlaag minstens 24 uur drogen. Droog? Je kan nu de aan de slag met de grondlaag en de afwerklagen.