Zelf behangen is heel eenvoudig

Zelf behangen is heel eenvoudig

Een muur of een hele kamer behangen is echt niet zo moeilijk. Je moet gewoonweg met enkele dingen rekening houden. Wij vertellen je graag hoe het moet.

Wat heb je nodig? Wat doe je met dat oude behang, hoe knip ik mijn banen, wat als er toch nog een blaas in het behang zit?

We geven je tips hoe je te werk gaat in hoekjes, rond deurlijsten, schakelaars enz.. Wedden dat je achteraf trots bent op het resultaat?

Begin alvast met het verwijderen van alle stopcontacten en lichtschakelaars (zekeringen uitschakelen!), ophanghaken van kaders enzovoort. Kortom, alles wat het vlot kleven van het behang kan hinderen.

Zorg dat de muur mooi vlak is en dat alle oude behanglagen verwijderd werden. (Foto 1) Hiervoor kan je een behangafstomer gebruiken (vraag ernaar in onze winkel). Je kan het oude behang ook instrijken met Perfax behangafweekmiddel. Hierdoor lost de oude lijmlaag op en kan je het oude behang van de muur strippen. Wil je oud vinylbehang  losmaken? Dan maak je best perforaties of lichte inkepingen in het behang zodat de stoom van de behangafstomer of het behangafweekmiddel tot bij de oude lijm geraken. Al het oude behang verwijderd? Vul nu alle gaten, barsten en oneffenheden op met Polyfilla Binnenvulmiddel, schuur het vlak en ontstof het met een zachte borstel (foto 2). Als je wil behangen op een gipskartonplaat of op poederende ondergronden (zie poederende ondergronden) breng je best eerst een fixeerlaag aan, zoals Sigmafix Universal of Levis Fixpaint. De lijmt trekt hierdoor minder in de wand, zodat je minder blaasvorming onder het behang zal krijgen.

Zorg nu dat je alle nodige gereedschappen bij de hand hebt: de juiste behanglijm (afhankelijk van het soort papier dat je wil kleven), een schaar, een plooi- of rolmeter, een behangtafel (als je gewoon papier behangt), een breekmes, een behangliniaal, een schietlood of een laser, een potlood en een aandrukspatel en –rol. (Foto 3)

Snij nu een aantal banen van het behang (de hoogte van de muur +10 cm) (Foto 4). Hou daarbij rekening met het dessin in het behang. We gaan nu bepalen waar we gaan starten met behangen. Begin vanuit een hoek en meet vanuit de hoek een afstand die 5 cm minder is dan de breedte van het papier. Hierdoor zal je eventueel minder rechte hoeken op vangen. Zet nu een streepje op de muur met het potlood. Met behulp van het schietlood of de laser kan je nu een aantal perfect loodrechte punten aftekenen. Deze punten gaan het richtpunt vormen van onze eerste strook behang.

Lijm nu de eerste strook behang in met de juiste Perfax behanglijm en vouw deze toe (Foto 5). Leg deze even aan de kant en lijm de tweede strook in. Neem hierna de eerste strook terug, vouw hem open en strijk de lijm nogmaals goed uit. Deze strook behang kan je nu aan de muur kleven (foto 6). Je zal nu ongeveer 5 cm overlapping krijgen in de binnenhoek. Hiermee vang je zeker eventueel minder rechte hoeken op. Ook buitenhoeken laat je ongeveer 5 cm. overlappen.

Wrijf met de aandrukspatel over het behang – in de richting van de nog te behangen muur - om alle lucht tussen het behang en de muur weg te duwen. Je kan het behang ook aandrukken met een droge borstel of een aandrukrol. Zorg er zeker voor dat je ook de naden van het behang goed aandrukt. (foto's 7 en 8)

Nu mag je de restjes aan het plafond en onderaan de plint afsnijden. Hou het behangliniaal tegen het plafond en snij met het breekmes langsheen de buitenkant van het liniaal het overtollige behang weg (foto 9). Zorg wel dat je breekmes steeds zeer scherp is door regelmatig een stukje van het mes af te breken. Met het behangliniaal en het breekmes en dezelfde techniek snij je ook het te veel aan behang weg aan deuren en ramen. Rond schakelaars en stopcontacten snij je het behang eveneens weg met het breekmes. Schakel zo veel mogelijk de zekeringen van deze stopcontacten en schakelaars uit. Let op dat je enkel dat rond stukje behang wegknipt dat het middengedeelte van de schakelaar bedekt. Als je achteraf de schakelaars of stopcontacten terug monteert zullen ze de afgesneden randen mooi bedekken.

Neem hierna de tweede strook terug, vouw hem open en strijk de lijm nogmaals goed uit. Deze strook behang kan je nu aan de muur kleven. Zorg dat hij goed aansluit tegen de eerste strook. Hou uiteraard rekening met de tekening in het behang. Herhaal dit voor de volgende banen.

Verwijder alle lijmresten aan de randen van het behang met wat warm water en een spons. Doe dit terwijl de lijm nog nat is. Komen er na enkele uren toch blazen in het behang? Wacht nog even voor actie te ondernemen. De blazen gaan meestal vanzelf weg als de lijm opdroogt. Als er na meerdere dagen toch nog blaasvorming zichtbaar is, kan je door middel van een behangspuit een beetje lijm onder het behang spuiten, het behang aandrukken en is de blaas wellicht weg.

Tips & tricks

Wat betekenen deze behangsymbolen

Op het etiket van iedere rol behangpapier vind je waardevolle informatie die je helpen bij het maken van je keuze en die je achteraf ook informeren hoe je het...